Θεραπεία οδοντογενούς ιγμορίτιδας

Αρχική » Περιστατικά » Θεραπεία οδοντογενούς ιγμορίτιδας

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η οδοντογενής ιγμορίτιδα είναι μια ιδιαίτερη και βαρειά μορφή φλεγμονής του ιγμορείου άντρου, η οποία προέρχεται από παθήσεις των δοντιών που έχουν σχέση με το ιγμόρειο. Λόγω της ανατομικης γειτνίασης της άνω γάθου με το κατω τοίχωμα του ιγμορείου, συνήθως, προκαλείται από τα οπίσθια δόντια της άνω γνάθου (από τον δεύτερο προγόμφιο και πίσω) των οποίων οι ρίζες επικοινωνούν με το ιγμόρειο. Εάν τα δόντια αυτά είναι νεκρά ή άν υπάρχουν κύστεις που προέρχονται από απονευρωμένα ή “χαλασμένα” δόντια, τότε μπορεί να μεταδίδουν τα μικρόβια των δοντιών (πολύ συχνά αναερόβια), μέσα στο ιγμόρειο. Αυτή είναι η οδοντογενής ιγμορίτιδα, που πολλές φορές  μπορεί να ανιχνευθεί από τους οδοντιάτρους και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Για τη θεραπεία της οδοντογενούς ιγμορίτιδας, χρειάζεται συνδυαστική αντιμετώπιση,το σημαντικότερο μέρος της αποίας είναι η ενδοσκοπική χειρουργική-F.E.S.S. Πρέπει να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο δόντι ή η κύστη και ταυτόχρονα να κλείσει η επικοινωνία που πιθανώς υπάρχει με το ιγμόρειο.


ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ:
Ασθενής γυναίκα μέσης ηλικίας με ιστορικό απόρριψης οδοντικών εμφυτευμάτων στην αριστερή άνω γνάθο παραπέμπεται  από το Γναθοχειρουργό της με αξονική τομογραφία παραρρινίων κόλπων με ευρήματα πλήρους κατάληψης του αριστερού γναθιαίου άντρου (ιγμορείου) και του αριστερού πρόσθιου ηθμοειδούς. Η ασθενής δεν αναφέρει κανένα ιστορικό ρινίτιδας ή ιγμορίτιδας από το ιστορικό της, ούτε εμφανίζει κάποια άλλη συμπτωματολογία. Κατά την ενδοσκόπηση του αριστερού μέσου ρινικού πόρου στο ιατρείο ανευρίσκεται στερεά μάζα πολυποειδούς υφής να προεξέχει μέσα από το στόμιο του  αριστερού ιγμόρειου.
Αποφασίζεται άμεσα η ασθενής να υποβληθεί σε ενδοσκοπική επέμβαση αφαίρεσης των πολυποειδών μαζών μέσα από τους παραρρίνους κόλπους (F.E.S.S) στην ΩΡΛ Athens Clinic. Συγκεκριμένα, υπό ενδοσκοπικό έλεγχο, έγινε μόνιμη και ευρεία μέση ρινοαντροστομία-δηλαδή διάνοιξη του φυσιολογικού στομίου του ιγμορείου, αφαίρεση της μάζας των πολυπόδων με ταυτόχρονο καθαρισμό της παθολογίας του πάσχοντος ιγμορείου και πρόσθια ηθμοειδεκτομή για αφαίρεση των πολυποειδών σχηματισμών των αριστερών πρόσθιων ηθμοειδών κυψελών. Συνολικά αφαιρέθηκαν 10 πολυποειδή ιστοτεμάχια διαμέτρου 0,3 ως και 1 εκατοστό το καθένα, τα οποία και εστάλησαν προς ιστοπαθολογική μελέτη-βιοψία.


ΒΙΟΨΙΑ: Η  μικροσκοπική  εξέταση όλων των  ιστοτεμαχίων  έδειξε ότι  πρόκειται  για   τμήματα από φλεγμονώδεις ρινικούς πολύποδες, που επικαλύπτονται κατά το πλείστον από αναπνευστικού  τύπου  επιθήλιο με στοιχεία ήπιας υπερπλασίας  και φέρουν οιδηματώδες  χόριο  με κυστικώς εκφυλισθείσες  θέσεις. Παρατηρούνται  επίσης θέσεις ανάπτυξης  κοκκιώδους  ιστού  που  χαρακτηρίζονται από  χρονίως φλεγμαίνον χόριο  με λεμφοκύτταρα, ιστιοκύτταρα και πλασμοκύτταρα,   περιοχές  ίνωσης  και  εστιακής σκλήρυνσης του  διάμεσου  ιστού, καθώς  και θέσεις  υπερπλαστικών  βλεννοπαραγωγών αδενικών σχηματισμών. Τα ευρήματα είναι συμβατά με τον αντιδραστικό ιστό που ενδέχεται να αναπτυχθεί μετά από ερεθισμό του βλεννογόνου του γναθιοαίου άντρου από ένα ξένο σώμα (πχ εμφύτευμα)