Νέοι Ασθενείς

Απάντηση

Η υπερσύγχρονη συσκευή χειρουργικού υπέρηχου είναι το μοντέλο Lora-Don τελευταίας γενιάς , που εγγυάται αναίμακτες και ανώδυνες επεμβάσεις σε όλο το φάσμα της χειρουργικής ΩΡΛ:

  • Αμυγδαλεκτομή-Κρυπτόλυση-Αμυγδαλόλυση για υπερτροφικές αμυγδαλές , αμυγδαλές με κρύπτες,θεραπεία κακοσμίας στόματος
  • Ταχύτατη και αναίμακτη υποβοηθούμενη τραχειοστομία.
  • Διόρθωση ανωμαλιών ρινικού διαφράγματος.
  • Καυτηριασμός υπερπλαστικών ρινικών κογχών.
  • Σταφυλο-φαρυγγοπλαστική για αποκατάσταση άπνοιας και ροχαλητού
  • Εκτομή χαλινού γλώσσας για αντιμετώπιση δυσαρθρίας.
  • Λύση συμφύσεων ρινός.
  • Αφαίρεση-συρρίκνωση πολυπόδων ρινός.
  • Εκτομή τμήματος γλωσσας σε περιπτώσεις κακοήθειας.
  • Αντιμετώπιση ρινορραγιών, καυτηρίαση αιμορραγικού κιρσού με ειδική κεφαλή υπερήχων.

Η συσκευή χειρουργικών υπερήχων αποτελείται από μια γεννήτρια, που παράγει ταλαντώσεις υψηλής συχνότητας(44ΟΟΟ Hz), που μεταφέρονται στο κοπτικό όργανο του υπερήχου , το οποίο και επενεργεί στον ιστό, που θέλουμε να παρέμβουμε (αμυγδαλή ,σταφυλή ,διάφραγμα κ.ά) κάνοντας χειρουργικές τομές ακριβείας.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των υπερήχων είναι:

1-Είναι σχεδόν ανώδυνοι αφού δε χρησιμοποιούν ράμματα και νυστέρι.
2-Είναι εντελώς αναίμακτοι καθώς καυτηριάζουν όλα τα μικρά αγγεία.
3-Οι ταλαντώσεις υψηλής συχνότητας δημιουργούν τέλεια αποστείρωση.
4-Δεν προκαλούν τη θερμική βλάβη άλλων μεθόδων (Laser) στους γειτονικούς ιστούς, καθώς λειτουργούν σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία.
5-Τα αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά από το πρώτο κιόλας βράδυ.
6-Μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και χωρίς γενική αναισθησία π.χ  με αναισθησιολογική μέθη ή με τοπική.
7-Κάνουν την επέμβαση πολύ πιο ήπια και σε λίγες ώρες ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του.


Απάντηση

Η στοματική κακοσμία (Χαλίτωση) είναι η άσχημη οσμή της εκπνοής κάποιου που γίνεται αντιληπτή από τρίτους.Πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει τον πάσχοντα σε έντονα ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα. Εκτός αυτού μπορεί να κρύβει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η διάγνωση της κακοσμίας γίνεται με τις δοκιμασίες εκπνοής του εξεταζόμενου πρώτα από τη μύτη με το στόμα κλειστό, έπειτα από το στόμα με τη μύτη κλειστή και τέλος από τη μύτη και το στόμα μαζί και ανάλογα αξιολογείται αν πρόκειται για κατάσταση από πρόβλημα στη μύτη , στο στόμα ή στο ρινοφάρυγγα.

   Αίτια κακοσμίας μπορούν να είναι:  
  1. Οδοντιατρικές - στοματολογικές καταστάστεις: κακή στοματική υγιεινή, ακίνητες οδοντοστοιχίες, περιοδοντίτιδα, οξεία νεκρωτική ουλίτιδα, κάπνισμα , ξηροστομία, μυκητιάσεις στόματος κ.α
  2.  ΩΡΛ παθήσεις: χρόνια ιγμορίτιδα, κρυπτική αμυγδαλίτιδα, φλεγμαίνουσες αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), πολύποδες ρινός, χρόνια ρινίτιδα, κακοήθεια ρινοφάρυγγα.
  3.  Γαστρεντερολογικά αίτια: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κύστη φάρυγγα, εκκόλπωμα οισοφάγου, γαστρικό έλκος, γαστρίτιδα κ.α
  4.  Παθολογικες καταστάσεις: σακχαρώδης διαβήτης, κίρρωση ήπατος, αλκοολισμός, ασιτία, βρογχίτιδα , πνευμονία
  5.  Ψυχογενής κακοσμία: Σχιζοφρένεια , σωματοποιημένο άγχος , επιληψία κροταφικού λοβού
 
-Ιδιαίτερη προσοχή κατά την εξέταση στο ΩΡΛ ιατρείο , όπου πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κακοήθειας ειδικά από το ρινοφάρυγγα, με ειδική εξέταση με εύκαμπτη βιντεοκάμερα. Επίσης απαραίτητη είναι και μία Αξονική ή Μαγνητική Τομογραφία τραχήλου ή σπλαγχνικού κρανίου για τον αποκλεισμό κακοήθειας από τους παραρρίνιους κόλπους και την τραχηλική χώρα.
   Η θεραπεία της κακοσμίας είναι αιτιολογική, αντίστοιχη δηλαδή με το αίτιο που διαγνώσκεται από το γιατρό κατά την εξέταση του ασθενούς που πάσχει. 
  -Στην περίπτωση της κρυπτικής αμυγδαλίτιδας, που είναι ένα πολύ συχνό αίτιο στοματικής κακοσμίας, η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η κρυπτόλυση με χειρουργικούς υπερήχους, οι οποίοι μπαίνουν μέσα στις κρύπτες, όπου κατακρατούνται τα τροφικά βύσματα και τις καταργούν, ομογενοποιώντας έτσι την επιφάνεια της αμυγδαλής, κάνοντας αποστείρωση και βιολογικό καθαρισμό των αμυγδαλών ταυτόχρονα. Επιτυγχάνεται βιολογικός καθαρισμός της αμυγδαλής, ώστε να μην παγιδεύονται πια τα κατάλοιπα από τις τροφές.
-Στις υπερτροφικές αδενοειδείς-κρεατάκια ιδανική θεραπεία αποτελεί ο Αδενοτόμος Ραδιοσυχνοτήτων, που αφαιρεί τα κρεατάκια αναίμακτα και ανώδυνα.
-Στην οξεία ή υποξεία παραρρινοκολπίτιδα αρκεί συνήθως μια αντιβίοση γενικής χρήσης για τουλάχιστον 14 ημέρες και πλύσεις με υπερτονα ρινικά διαλύματα.
-Σε μη διαγνωσμένα περιστατικά , έχουν θέση στοματικά διαλύματα με αρωματικά αιθέρια έλαια ή μαστίχα Χίου.
 

Απάντηση

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική ιγμορείων είναι μια σύγχρονη χειρουργική τεχνική, που με τη βοήθεια υψηλής τεχνολογίας-κάμερα, ενδοσκοπικός πύργος, εργαλεία μικροχειρουργικής-μπορεί να παρεμβαίνει και να θεραπεύει την παθολογια(πολύποδες, παχυβλεννογονίτιδα, χρόνιες φεγμονές κ.α) μέσα στις πολύ κλειστές κοιλότητες των παραρρινίων κόλπων του προσωπου.Η Λειτουργική Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός και Παραρρινίων (F.E.S.S) μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε χρόνιες  σοβαρές καταστάσεις, που μέχρι τώρα χρειάζονταν βαριές και επώδυνες επεμβάσεις, με αρκετές ημέρες νοσηλείας,ενώ τώρα αντιμετωπίζονται σχεδόν ανώδυνα, χωρίς εξωτερικές τομές και χωρίς γάζες στη μύτη. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι το πολύ για μία βραδιά. Με ειδικό σετ εργαλείων Μικροχειρουργικής και υπό συνεχή παρακολούθηση με κάμερα-ενδοσκοπικό πύργο, ο Ωρλ Χειρουργός μπαίνει, χωρίς εξωτερικές τομές, μέσα από τα ρουθούνια σε όλους τους εσωτερικούς χώρους της ρινός και των παραρρινίων (ιγμόρεια, μέσοι ρινικοί πόροι, ρινοφάρυγγας, πρόσθιες και οπίσθιες κυψέλες ηθμοειδών, σφηνοειδείς και μετωπιαίοι κόλποι), όπου η πρόσβαση χωρίς ενδοσκόπιο είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη.
Παράλληλα, υπάρχει δυνατότητα, εκτός από το χειρουργικό καθαρισμό της πάσχουσας περιοχής, και λήψης βιοψιών, δηλαδή ιστοτεμαχίων πολυπόδων ή άλλων ιστών που αφαιρούνται και αποστέλλονται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για ιστολογική εξέταση. Η ενδοσκοπικη επέμβαση συνήθως αποσκοπεί στη διάνοιξη του υπάρχοντος φυσιολογικού στομίου επικοινωνίας του μέσου ρινικου πόρου με το ιγμόρειο-μέση ρινοαντροστομία, όταν αυτό έχει μπλοκάρει από φλεγμονώδεις ή αλλεργικές καταστάσεις, με αποτέλεσμα λόγω του κακού αερισμού να αναπτυχθεί παθολογία μέσα στο ιγμόρειο. Η ενδοσκοπική επέμβαση προσφέρει με αυτό τον τρόπο και προληπτική θεραπεία στον ασθενή, αφού πετυχαίνοντας τη  διάνοιξη επικοικωνίας και τον αερισμό του ιγορείου, προλαμβάνει και αποτρέπει μελλοντικές φλεγμονές και παθολογίες μέσα στα ιγμόρεια. Ο απαραίτητος έλεγχος πριν την επέμβαση περλαμβάνει  την ενδοσκόπηση της μύτης, η οποία γίνεται εύκολα και εντελώς ανώδυνα στο ιατρείο και την αξονική τομογραφία- CT των παραρρινίων (σπλαγχνικού κρανίου)
 

Ποιες είναι οι ενδείξεις της Ενδοσκοπικής Χειρουργικής;
Ρινικοί Πολύποδες-πολύποδες ιγμορείων
Χρόνιες ή υποτροπιάζουσες παραρρρινοκολπίτιδες – ιγμορίτιδες
Παχυβλεννογονίτιδα παραρρινίων
Νεοπλάσματα (όγκοι) ρινός — ρινοφάρυγγα-παραρρίνιων κόλπων προσώπου
Βλεννογονοκήλες μετωπιαίων κόλπων ή ιγμορείων
Ποια τα βασικά πλεονεκτήματα της Ενδοσκοπικής Χειρουργικής;
Η ενδοσκοπική μέθοδος υπερτερεί σε σχέση με τις κλασσικές μεθόδους γιατί:
Ο ασθενής δεν πονάει σχεδόν καθόλου ή ελάχιστα
Η διάρκεια νοσηλείας είναι πολύ μικρή (συνήθως ένα 24ωρο)
Δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές, ράμματα ή ουλές
Οι επεμβάσεις γίνονται στοχευμένα με πολύ μεγαλύτερη χειρουργική  ακρίβεια με συνέπεια να προφυλάσσονται καλύτερα οι ιστοί που δεν έχουν παθολογία
Προσφέρει μικρότερη περίοδο ανάρρωσης λόγω μικρότερης έκτασης  κ διάρκειας της επέμβασης
Επίσης η απουσία από την εργασία ή το Σχολείο μειώνεται στο ελάχιστο 
Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία και πως γίνεται η περιποίηση μετά την επέμβαση;;
Το πιο σημαντικό είναι ο πολύ γρήγορος χρόνος ανάρρωσης του ασθενούς και η δυνατότητα άμεσης επιστροφής του στα καθήκοντα ή στις δραστηριότητες αυτού. Γενικά ο ασθενήε είναι σε πολύ καλή κατάσταση από την επόμενη κιόλας ημέρα του χειρουργείου και δεν έχει κάποιο σημάδι ή μαύρισμα στη μύτη ή στο πρόσωπο, χάρη στη συγχρονη και υψηλής τεχνολογίας ενδοσκοπική χειρουργική τεχνική. Η βασική μετεγχειρητική περιποίηση γίνεται εύκολα από τον ίδιο τον ασθενή και περιλαμβάνει συχνές ρινικές πλύσεις με υπέρτονα διαλύματα και μαλακτικές αλοιφές. Σε περίπτωση αφαίρεσης πολυπόδων  η θεραπεία πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε και κορτιζονούχα ρινικά σπρέυ για έλεγχο πιθανής υποτροπής της νόσου.
Οι επεμβάσεις αυτές απαιτούν  μετεγχειρητική παρακολούθηση και από το γιατρό, ώστε η επούλωση να γίνει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και η λειτουργία της μύτης να αποκατασταθεί στο φυσιολογικό το ταχύτερο δυνατόν. Για το σκοπό αυτό, ο χειρουργός καθαρίζει επιμελώς την περιοχή που χειρουργήθηκε. Συνήθως ο ασθενής επισκέπτεται 2  με 3 φορές τον χειρουργό του, μέσα στο πρώτο διάστημα (20-30 μέρες) μετά την επέμβαση.
Πόσο αποτελεσματική είναι η Ενδοσκοπική Χειρουργική;
Στις χρόνιες ή υποτροπιάζουσες ρινοκολπίτιδες όπως είναι οι ιγμορίτιδες, οι μετωπιαίες κολπίτιδες, οι ηθμοειδίτιδες ή οι σφηνοειδίτιδες, η υποχώρηση των συμπτωμάτων (πονοκέφαλοι, βάρος στο πρόσωπο, ζαλάδες, δυσκολία στην αναπνοή, ρινικές εκκρίσεις) παρατηρείται σε ποσοστό μεγαλύτερο από 85%, εάν ερωτηθεί ο χειρουργημένος ασθενής ένα χρόνο μετά την επέμβαση. Ο πονοκέφαλος καμιά φορά δεν υποχωρεί και αυτό πιθανολογείται ότι συμβαίνει διότι μπορεί να οφείλεται όχι μόνο σε νόσο των παραρρινίων αλλά και σε ημικρανίες ή και νευραλγίες.
Οι πολύποδες της μύτης  είναι πιθανόν μέσα σε λίγα χρόνια να υποτροπιάσουν, ειδικά όταν υπάρχει αλλεργικό υπόστρωμα. Σε πολύ μικρότερο ποσοστό, εάν υπάρχει ένας πολύποδας και πιο συχνά σε μαζική πολυποδίαση (δηλαδή σε άφθονους μικρούς πολύποδες που καταλαμβάνουν όλη την κοιλότητα της μύτης). Πάντως, έχει αποδειχτεί ότι, η ριζική και ακριβής αφαίρεση των πολυπόδων, ο καλός αερισμός των περιοχών που γεννούν τους πολύποδες σε συνδυασμό με τη σποραδική λήψη τοπικού spray, τη μετεγχειρητική παρακολούθηση και τον έγκαιρο καθαρισμό των  μικρών πολυπόδων που τείνουν να επανεμφανιστούν  όχι μόνο παρατείνουν κατά πολύ το χρόνο πιθανής επανεμφάνισης τους, αλλά  αφήνουν χωρίς ενοχλητικά συμπτώματα τον άρρωστο για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. 
Πολύ σημαντικός παράγοντας στην αποφυγή υποτροπών  των ρινικών πολυπόδων είναι ο έλεγχος και η αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας και κυρίως με τη σύγχρονη θεραπεία αυτής με απευαισθητοποίηση του αλλεργιογόνου-Ανοσοθεραπεία.
 

Απάντηση

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η δυνατότητα να διερευνηθεί κατά πόσο είναι επικίνδυνο ένα ροχαλητό και εάν υπάρχει πιθανότητα να συνοδεύεται αυτό από επεισόδια άπνοιας στον ύπνο με τη συσκευή Snore-Check, που μπορεί  εύκολα να την προμηθευτεί ο ασθενής και να την κάνει στο σπίτι του. Πρόκειται για μία τελευταίας τεχνολογιας συσκευή, που κάνει ψηφιακή καταγραφή όλης της διάρκειας του ύπνου του ασθενούς και αναλύει κι άλλες πολλές παραμέτρους του ύπνου, όπως εκτός από τη διάρκεια και την ένταση (db) του ροχαλητού και κατά πόσο εμφανίζονται άπνοιες στη διάρκεια του ύπνου, καθώς και τη συχνότητα (ΑΗΙ) αλλά και τη διάρκεια αυτών. Στην ουσία πρόκειται για ένα screening-test, που μας θέτει τη σοβαρή υπόνοια παρουσίας των απνοιών και μετά ανάλογα με το αποτέλεσμα θα πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί και σε κανονική Πολυσωματοκαταγραφική Μελέτη Ύπνου.
Ποια τα πλεονεκτήματα της μελέτης ύπνου στο σπίτι  με το Snore-Check; 
  1. Είναι πολύ πιο βολική για τον ασθενή, αφού δε χρειάζεται να φύγει από το σπίτι του.
  2. Είναι πολύ πιο εύκολη στη χρήση της, καθώς δεν απαιτεί πολλές συνδέσεις με καλώδια ή συσκευές.
  3. Έχει πολύ πιο χαμηλό κόστος από την κανονική μελέτη ύπνου.
  4. Χάρη στην ψηφιακή ανάλυση του ηχογράμματος, εντοπίζεται η πηγή της προέλευσης του ροχαλητού, αν  δηλαδή αυτό οφείλεται σε πρόβλημα της μύτης ή του φάρυγγα, γεγονός που επιτρέπει τον καλύτερο σχεδιασμό της πιθανής επέμβασης για τη θεραπεία του.

Απάντηση

Οι ρινικές κόγχες είναι ανατομικές δομές μέσα στο εσωτερικό της μύτης, που ρυθμίζουν τη ροή του αέρα. Συγκεκριμένα,οι κόγχες  βρίσκονται στα πλάγια εσωτερικά τοιχώματα της μύτης και αποτελούνται από κόκκαλο και βλεννογόνο. Υπάρχουν συνολικά 3 ζεύγη ρινικών κογχών: οι άνω ρινικές κόγχες που βρίσκονται στην οροφή της ρινικής κοιλότητας, οι μέσες ρινικές κόγχες, που βρίσκονται κοντά στη είσοδο του ιγμορείου και οι κάτω ρινικές κόγχες στο έδαφος της ρινικής θαλάμης. Οι κάτω ρινικές κόγχες έχουν μεγάλη σημασία για τη σωστή αναπνοή, γιατί χάρη στο πλούσιο φλεβικό δίκτυο που περιλαμβάνουν,  ρυθμίζουν τη σωστή ροή και κυκλοφορία του εισπνεόμενου αέρα μέσα ση μύτη.
Ποιος είναι ο ρόλος των ρινικών κογχών;
Η λειτουργία και ο ρόλος των ρινικων κογχών είναι να ζεσταίνουν τον εισπνεόμενο αέρα, να τον φιλτράρουν και να τον υγραίνουν, προετοιμάζοντας έτσι την κάθοδό του στους πνεύμονες. Αυτή η τριπλή λειτουργία -εφύγρανση, θέρμανση και φιλτράρισμα του εισπνεόμενου αέρα - είναι καθοριστικής σημασίας για τη σωστή αναπνοή και την προώθηση του επεξεργασμένου πια αέρα στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και στους πνεύμονες.
Πότε μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στις κόγχες;
Λόγω της ευαίσθητης ανατομικής τους κατασκευής, οι ρινικές κόγχες είναι πολύ ευπαθείς σε επιδράσεις και μεταβολές του περιβάλλοντος, όπως η υγρασία , η ξηρότητα, η περιβαλλοντική μόλυνση, οι απότομες εναλλαγές ζεστού και κρύου αέρα, τα air-condition, αλλεργικοί παράγοντες, οι καπνοί από τσιγάρα κ.α . Όλες αυτές οι επιδράσεις έχουν σα συνέπεια να διαστέλλονται σε μεγάλο βαθμό τα αγγεία των κογχών και εξαιτίας αυτού να φουσκώνουν οι κόγχες, μειώνοντας έτσι τη διάμετρο του αεραγωγου της ρινός. Οι διογκωμένες και υπετροφικές ρινικές κόγχες προκαλούν έντονη δυσκολία στη ρινική αναπνοή και συχνά και ροχαλητό ή και άπνοιες στη διάρκεια του ύπνου. Ο δε ασθενής μπορεί να παρουσιάζει κακοδιαθεσια, πρωινούς πονοκεφάλους, ξηρότητα του στόματος ή του φάρυγγα και αίσθημα κόπωσης στη διάρκεια της ημέρας, λόγω της κακής ρινικής αναπνοής.
Ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση της υπερτροφίας των ρινικών κογχών;
Ο καλυτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η αιτιολογική θεραπεία, η άρση δηλαδή του αιτιολογικού παράγοντα που προκαλεί το πρόβλημα στη λειτουργία ή στο μέγεθος των ρινικών κογχών. ‘Ετσι λοιπόν, σε περίπτωση που το αίτιο της υπερτροφίας είναι η αλλεργική ρινίτιδα, επικεντρωνόμαστε στη θεραπεία της αλλεργίας, είτε με συνδυασμό κορτιζονουχων ρινικων σπρέυ και αντισταμινικων χαπιών είτε με απευαισθητοποίηση του αλλεργικού παράγοντα και ανοσοθεραπεία. Εάν το πρόβημα είναι η αγγειοκιητική φαρμακευτική ρινίτιδα γίνεται προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρινικά σπρέυ. Σε περίπτωση ξηράς ρινίτιδας έχει βρεθεί ότι βοηθούν πολύ οι ρινοπλύσεις με αλατόνερα και οι ρινικές μαλακτικές αλοιφές. Τέλος, σε επίμονες περιπτώσεις χρόνιας ρινιτδας με υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών, έχουν ιδανική ένδειξη για εφαρμογή οι χειρουργικοι υπέρηχοι, οι οποίοι χάρη στις ταλαντώσεις πολύ υψηλών συχνοτήτων συρρικνώνουν τις κόγχες αναίμακτα και χωρίς να προκαλούν τη θερμική βλάβη  ή έγκαυμα των άλλων μεθόδων στους διπλανούς ιστούς. Το δε αποτέλεσμα είναι πολύ μεγάλης χρονικής διάρκειας, με την προυπόθεση ότι θα ελεχθεί κι ο προδιαθεσικός παράγοντας της επιβάρυνσης του του ιστού των  ρινικών κογχών (αλλεργία-περιβάλλον κλπ)
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να κόβουμε ή να καυτηριάζουμε υπερβολικά τις κόγχες;
Εάν μειωθεί παραπάνω από όσο πρέπει ο όγκος των ρινικών κογχών, τότε το κενό αυτό μέσα στη μύτη προκαλεί ατροφική ρινίτιδα, με συνέπεια να μη λειτουργεί σωστά ο μηχανισμός φιλτραρίσματος και εφύγρανσης του εισπνεόμενου αέρα μέσα στη μύτη. Αυτό μπορεί να έχει ως επακόλουθο το λεγόμενο σύνδρομο "αδειας μύτης¨ δηλαδή να μη κυκλοφορεί σωστά μέσα στη μύτη ο αέρας ενώ αρκετά συχνά να δημιουργούνται εφελκίδες και ξηρότητα στο ρινικό βλεννογόνο ή και κακοσμία από τη μύτη.

Απάντηση

Η ενδοσκοπική εξέταση ύπνου υπό χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής- drug induced sleep endoscopy (d.i.s.e)  είναι η εξέταση εκλογής για τη διάγνωση των αιτίων της απόφραξης του αεραγωγού σε ασθενείς που πάσχουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου (sleep apnea). Πιο συγκεκριμένα, χορηγείται στον ασθενή υπναγωγός ουσία, ώστε να δημιουργούνται συνθήκες προσομοίωσης ύπνου και κάτω από την επίβλεψη του Αναισθησιολόγου, γίνεται διάβαση ολόκληρου του αναπνευστικού σωλήνα με ειδικό εύκαμπτο βιντεο-ενδοσκόπιο υψηλής ευκρίνειας. Με αυτό τον τρόπο επισημαίνονται τα πιθανά σημεία της απόφραξης του αεραγωγού στη διάρκεια των απνοιών, από την είσοδο της ρινός μέχρι τον υποφάρυγγα, την επιγλωττίδα και το λάρυγγα. Η εξέταση λαμβάνει χώρα σε ειδικό κέντρο με προηγμένης τεχνολογίας ενδοσκοπικό εξοπλισμό και υπό την επίβλεψη εξιδικευμένου Αναισθησιολόγου. 
Οι κυριότερες ενδείξεις της ενδοσκόπησης ύπνου είναι η αποτυχία προηγούμενων θεραπειών της υπνικής άπνοιας, η έλλειψη βεβαιότητας όσον αφορά τη διάγνωση των αιτίων της αποφρακτικής άπνοιας, και κατά συνέπεια και για τη σωστή επιλογή του είδους της επέμβασης για τη θεραπεία   της ή για την εφαρμογή ειδικής μάσκας θετικής πίεσης αεραγωγού- C-PAP. Άλλες ενδείξεις είναι η σύμπτωση και απόφραξη  των πλάγιων τοιχωμάτων του υποφάρυγγα, η λαρυγγομαλακία , η ωοειδής και ευκίνητη επιγλωττίδα και γενικά περιπτώσεις που το επίπεδο της απόφραξης εντοπίζεται πολύ χαμηλά μέσα στο λάρυγγα ή τον υποφάρυγγα.

Απάντηση

Τι είναι η φαρυγγολαρυγγική παλινδρόμηση;

 

Είναι η αναγωγή ή άνοδος γαστρικών υγρών στο επίπεδο του φάρυγγα, του στόματος ή του πίσω μέρος τς μύτης. Διαφέρει από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) 1)κατά το ότι δεν εμφανίζει καούρες και  2)τα υγρά που παλινδρομούν, ανεβαίνουν πολύ πιο ψηλά από το επίπεδο του οισοφάγου, μπορούν να φτάσουν μέχρι το στόμα ή και τη μύτη.

 

Ποια μπορεί να είναι τα συμπτώματα της λαρυγγο-φαρυγγικής παλινδρόμησης;

 

Μπορεί να εμφανίζονται ένα ή παραπάνω από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Βράγχος φωνής
  • Χρόνιος ξηρός βήχας
  • Τάση για συχνό  καθαρισμό του λαιμού
  • Παρουσία μόνιμης βλέννας στο λαιμό 
  • Αίσθημα ξηρότητας στο λάρυγγα
  • Πόνος ή αίσθημα καούρας στο λαιμό 
  • Αίσθημα κόμπου στο λάρυγγα
  • Προβλήματα στην κατάποση
  • Στοματική κακοσμία 
  • Συσσώρευση εκκρίσεων διαυγών στο πίσω μέρος της μύτης

Πώς γίνεται η διάγνωση της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης;

 

 Η εξέταση με εύκαμπτο βιντεο-ρινο-λαρυγγοσκόπιο σε εξειδικευμένο ΩΡΛ ιατρείο θα δώσει λύση στο διαγνωστικό πρόβλημα. Η εξέταση είναι εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη για τον ασθενή. Κατά τη διάβαση του φάρυγγα και λάρυγγα με το ενδοσκόπιο θα αξιολογηθούν τα ακόλουθα απεικονιστικά ευρήματα:

  • Παλινδρόμηση βλέννας και συγκέντρωση της γύρω από το φωνητικές χορδές
  • Ερυθρότητα του αρυταινοειδούς χόνδρου του λάρυγγα
  • Ερεθισμένος λάρυγγας
  • Μικρά έλκη του λάρυγγα
  • Οίδημα ή πάχυνση των φωνητικών χορδών ή στην περιοχή γύρω από τις φωνητικές χορδές
  • Κοκκιώματα στο λάρυγγα

Μπορεί να χρειαστούν πιο ειδικές εξετάσεις από Γαστρεντερολόγο  για την διάγνωση λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης ‘οπως ακτινολογικός έλεγχος με βαριούχο γεύμα, οισοφαγοσκόπηση, μέτρηση pH οισοφάγου (πεχαμετρία) και μέτρηση της ενδοαυλικής ηλεκτρικής αντίστασης. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης.

 

Πώς θεραπεύεται η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση;

   

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η φαρμακευτική αγωγή με P.P.I -ομεπραζόλες. Ίδια αγωγή ακολουθείται και στην Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση(ΓΟΠ) Παράλληλα, πρέπει ο ο ασθενής να ακολουθήσει κάποια πολύ βασικά θεραπευτικά μέτρα:

  • Μείωση του στρες: Το stress αυξάνει τον κίνδυνο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης διεγείροντας την παραγωγή οξέος στο στομάχι.
  • Καθόλου καυτερά, όξινα, δημητριακά, σάλτσες κ.α
  • Αναψυκτικά και αεριούχα ποτά
  • Όξινους χυμούς φρούτων, όπως τον χυμός πορτοκαλιού,λεμονιού κλπ
  • Πρόχειρα φαγητά  και διάφορα λιπαρά τρόφιμα.
  • Προσοχή στα  καφεϊνούχα ροφήματα (καφές, τσάι, αναψυκτικά) και σοκολάτα.
  • Διακοπή του αλκοόλ

Απάντηση

Η Στροβοσκόπηση είναι μια προηγμένης τεχνολογίας εξέταση της λειτουργίας της φωνής, που γίνεται από εξειδικευμένο Χειρουργό ΩΡΛ-Φωνίατρο.
Πιο αναλυτικά,  μέσω της καταγραφής του βλεννογονικού κύματος των φωνητικών χορδών, γίνεται ανάλυση της συχνότητας της φωνής (Hz) και αναλυτική μελέτη της παθολογίας των φωνητικών χορδών (κάλοι ή όζοι, πολύποδες, καθήλωση φωνητικών χορδών, δυσφωνία) και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους επαγγελματίες της φωνής (τραγουδιστές, εκφωνητές, δάσκαλοι, δικηγόροι ,ηθοποιοί κ.α)
ΕΞΕΤΑΣΗ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΔΩΝ  ΜΕ ΑΝΑΛΥΣΗ ΦΩΝΗΣ ΜΕ ΒΙΝΤΕΟ-ΣΤΡΟΒΟΣΚΟΠΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ:


    Η εξέταση γίνεται στο ιατρείο μέσα σε λίγη ώρα , δεν απαιτεί καμία ειδική προετοιμασία και είναι εντελώς ανώδυνη και άριστα ανεκτή από τον εξεταζόμενο. Το στροβοσκόπιο που αναλύει τη φωνή υποστηρίζεται από κάμερα τελευταίας τεχνολογίας Stortz, ώστε να επιτυγχάνεται άριστο διαγνωστικό αποτέλεσμα. 
     Η μέθοδος μπορεί να ελέγξει με λεπτομέρεια την ανάλυση της έντασης (dB) και της συχνότητας (Hz) της φωνής καθώς την ποιότητα της ταλάντωσης των φωνητικών χορδών , στοιχείο πολύ χρήσιμο για να αντιληφθούμε αν έχουμε σωστή ή λάθος τοποθέτηση της φωνής. Πιο συγκεκριμένα, σε συνέργεια με τον ενδοσκοπικό πύργο με κάμερα Storz, αναλύεται η ταλάντωση των φωνητικών χορδών-ποιοτικό στοιχείο  φώνησης και καταγράφονται αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες πάνω στην κίνηση των φωνητικών χορδών. Αναγνωρίζονται ,έτσι, εύκολα και με απόλυτη ακρίβεια παθήσεις φωνητικών χορδών όπως οι όζοι ή κάλοι, που είναι σχεδόν αδύνατον να ανιχνευτούν με μια απλή ενδοσκόπηση λάρυγγα με κάμερα. Επίσης, διαγνώσκονται παθήσεις όπως οι πολύποδες χορδών, οι παχύνσεις (οίδημα Reintke) και η πολυποειδής εκφύλιση αυτών (καπνιστές). Aκόμα είναι δυνατόν να διαγνωστεί  η απαρχή μιας κακοήθειας του λάρυγγα που δε φαίνεται με κανένα άλλο τρόπο και που ξεκινά ως καθήλωση της μιας φωνητικής χορδής. εμποδίζοντας το ομαλό βλεννογονικό κύμα της χορδής.