Η υπερσύγχρονη συσκευή χειρουργικού υπέρηχου είναι το μοντέλο Lora-Don τελευταίας γενιάς , που εγγυάται αναίμακτες και ανώδυνες επεμβάσεις σε όλο το φάσμα της χειρουργικής ΩΡΛ:
Η στοματική κακοσμία (Χαλίτωση) είναι η άσχημη οσμή της εκπνοής κάποιου που γίνεται αντιληπτή από τρίτους.Πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει τον πάσχοντα σε έντονα ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα. Εκτός αυτού μπορεί να κρύβει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η διάγνωση της κακοσμίας γίνεται με τις δοκιμασίες εκπνοής του εξεταζόμενου πρώτα από τη μύτη με το στόμα κλειστό, έπειτα από το στόμα με τη μύτη κλειστή και τέλος από τη μύτη και το στόμα μαζί και ανάλογα αξιολογείται αν πρόκειται για κατάσταση από πρόβλημα στη μύτη , στο στόμα ή στο ρινοφάρυγγα.
Οι ρινικές κόγχες είναι ανατομικές δομές μέσα στο εσωτερικό της μύτης, που ρυθμίζουν τη ροή του αέρα. Συγκεκριμένα,οι κόγχες βρίσκονται στα πλάγια εσωτερικά τοιχώματα της μύτης και αποτελούνται από κόκκαλο και βλεννογόνο. Υπάρχουν συνολικά 3 ζεύγη ρινικών κογχών: οι άνω ρινικές κόγχες που βρίσκονται στην οροφή της ρινικής κοιλότητας, οι μέσες ρινικές κόγχες, που βρίσκονται κοντά στη είσοδο του ιγμορείου και οι κάτω ρινικές κόγχες στο έδαφος της ρινικής θαλάμης. Οι κάτω ρινικές κόγχες έχουν μεγάλη σημασία για τη σωστή αναπνοή, γιατί χάρη στο πλούσιο φλεβικό δίκτυο που περιλαμβάνουν, ρυθμίζουν τη σωστή ροή και κυκλοφορία του εισπνεόμενου αέρα μέσα ση μύτη.
Ποιος είναι ο ρόλος των ρινικών κογχών;
Η λειτουργία και ο ρόλος των ρινικων κογχών είναι να ζεσταίνουν τον εισπνεόμενο αέρα, να τον φιλτράρουν και να τον υγραίνουν, προετοιμάζοντας έτσι την κάθοδό του στους πνεύμονες. Αυτή η τριπλή λειτουργία -εφύγρανση, θέρμανση και φιλτράρισμα του εισπνεόμενου αέρα - είναι καθοριστικής σημασίας για τη σωστή αναπνοή και την προώθηση του επεξεργασμένου πια αέρα στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και στους πνεύμονες.
Πότε μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στις κόγχες;
Λόγω της ευαίσθητης ανατομικής τους κατασκευής, οι ρινικές κόγχες είναι πολύ ευπαθείς σε επιδράσεις και μεταβολές του περιβάλλοντος, όπως η υγρασία , η ξηρότητα, η περιβαλλοντική μόλυνση, οι απότομες εναλλαγές ζεστού και κρύου αέρα, τα air-condition, αλλεργικοί παράγοντες, οι καπνοί από τσιγάρα κ.α . Όλες αυτές οι επιδράσεις έχουν σα συνέπεια να διαστέλλονται σε μεγάλο βαθμό τα αγγεία των κογχών και εξαιτίας αυτού να φουσκώνουν οι κόγχες, μειώνοντας έτσι τη διάμετρο του αεραγωγου της ρινός. Οι διογκωμένες και υπετροφικές ρινικές κόγχες προκαλούν έντονη δυσκολία στη ρινική αναπνοή και συχνά και ροχαλητό ή και άπνοιες στη διάρκεια του ύπνου. Ο δε ασθενής μπορεί να παρουσιάζει κακοδιαθεσια, πρωινούς πονοκεφάλους, ξηρότητα του στόματος ή του φάρυγγα και αίσθημα κόπωσης στη διάρκεια της ημέρας, λόγω της κακής ρινικής αναπνοής.
Ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση της υπερτροφίας των ρινικών κογχών;
Ο καλυτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η αιτιολογική θεραπεία, η άρση δηλαδή του αιτιολογικού παράγοντα που προκαλεί το πρόβλημα στη λειτουργία ή στο μέγεθος των ρινικών κογχών. ‘Ετσι λοιπόν, σε περίπτωση που το αίτιο της υπερτροφίας είναι η αλλεργική ρινίτιδα, επικεντρωνόμαστε στη θεραπεία της αλλεργίας, είτε με συνδυασμό κορτιζονουχων ρινικων σπρέυ και αντισταμινικων χαπιών είτε με απευαισθητοποίηση του αλλεργικού παράγοντα και ανοσοθεραπεία. Εάν το πρόβημα είναι η αγγειοκιητική φαρμακευτική ρινίτιδα γίνεται προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρινικά σπρέυ. Σε περίπτωση ξηράς ρινίτιδας έχει βρεθεί ότι βοηθούν πολύ οι ρινοπλύσεις με αλατόνερα και οι ρινικές μαλακτικές αλοιφές. Τέλος, σε επίμονες περιπτώσεις χρόνιας ρινιτδας με υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών, έχουν ιδανική ένδειξη για εφαρμογή οι χειρουργικοι υπέρηχοι, οι οποίοι χάρη στις ταλαντώσεις πολύ υψηλών συχνοτήτων συρρικνώνουν τις κόγχες αναίμακτα και χωρίς να προκαλούν τη θερμική βλάβη ή έγκαυμα των άλλων μεθόδων στους διπλανούς ιστούς. Το δε αποτέλεσμα είναι πολύ μεγάλης χρονικής διάρκειας, με την προυπόθεση ότι θα ελεχθεί κι ο προδιαθεσικός παράγοντας της επιβάρυνσης του του ιστού των ρινικών κογχών (αλλεργία-περιβάλλον κλπ)
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να κόβουμε ή να καυτηριάζουμε υπερβολικά τις κόγχες;
Εάν μειωθεί παραπάνω από όσο πρέπει ο όγκος των ρινικών κογχών, τότε το κενό αυτό μέσα στη μύτη προκαλεί ατροφική ρινίτιδα, με συνέπεια να μη λειτουργεί σωστά ο μηχανισμός φιλτραρίσματος και εφύγρανσης του εισπνεόμενου αέρα μέσα στη μύτη. Αυτό μπορεί να έχει ως επακόλουθο το λεγόμενο σύνδρομο "αδειας μύτης¨ δηλαδή να μη κυκλοφορεί σωστά μέσα στη μύτη ο αέρας ενώ αρκετά συχνά να δημιουργούνται εφελκίδες και ξηρότητα στο ρινικό βλεννογόνο ή και κακοσμία από τη μύτη.
Τι είναι η φαρυγγολαρυγγική παλινδρόμηση;
Είναι η αναγωγή ή άνοδος γαστρικών υγρών στο επίπεδο του φάρυγγα, του στόματος ή του πίσω μέρος τς μύτης. Διαφέρει από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) 1)κατά το ότι δεν εμφανίζει καούρες και 2)τα υγρά που παλινδρομούν, ανεβαίνουν πολύ πιο ψηλά από το επίπεδο του οισοφάγου, μπορούν να φτάσουν μέχρι το στόμα ή και τη μύτη.
Ποια μπορεί να είναι τα συμπτώματα της λαρυγγο-φαρυγγικής παλινδρόμησης;
Μπορεί να εμφανίζονται ένα ή παραπάνω από τα ακόλουθα συμπτώματα:
Πώς γίνεται η διάγνωση της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης;
Η εξέταση με εύκαμπτο βιντεο-ρινο-λαρυγγοσκόπιο σε εξειδικευμένο ΩΡΛ ιατρείο θα δώσει λύση στο διαγνωστικό πρόβλημα. Η εξέταση είναι εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη για τον ασθενή. Κατά τη διάβαση του φάρυγγα και λάρυγγα με το ενδοσκόπιο θα αξιολογηθούν τα ακόλουθα απεικονιστικά ευρήματα:
Μπορεί να χρειαστούν πιο ειδικές εξετάσεις από Γαστρεντερολόγο για την διάγνωση λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης ‘οπως ακτινολογικός έλεγχος με βαριούχο γεύμα, οισοφαγοσκόπηση, μέτρηση pH οισοφάγου (πεχαμετρία) και μέτρηση της ενδοαυλικής ηλεκτρικής αντίστασης. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης.
Πώς θεραπεύεται η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση;
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η φαρμακευτική αγωγή με P.P.I -ομεπραζόλες. Ίδια αγωγή ακολουθείται και στην Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση(ΓΟΠ) Παράλληλα, πρέπει ο ο ασθενής να ακολουθήσει κάποια πολύ βασικά θεραπευτικά μέτρα:
Η Στροβοσκόπηση είναι μια προηγμένης τεχνολογίας εξέταση της λειτουργίας της φωνής, που γίνεται από εξειδικευμένο Χειρουργό ΩΡΛ-Φωνίατρο.
Πιο αναλυτικά, μέσω της καταγραφής του βλεννογονικού κύματος των φωνητικών χορδών, γίνεται ανάλυση της συχνότητας της φωνής (Hz) και αναλυτική μελέτη της παθολογίας των φωνητικών χορδών (κάλοι ή όζοι, πολύποδες, καθήλωση φωνητικών χορδών, δυσφωνία) και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους επαγγελματίες της φωνής (τραγουδιστές, εκφωνητές, δάσκαλοι, δικηγόροι ,ηθοποιοί κ.α)
ΕΞΕΤΑΣΗ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΔΩΝ ΜΕ ΑΝΑΛΥΣΗ ΦΩΝΗΣ ΜΕ ΒΙΝΤΕΟ-ΣΤΡΟΒΟΣΚΟΠΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ: