Τι μπορεί να κρύβει μια βραχνάδα;

Αρχική » Συμβουλές » Τι μπορεί να κρύβει μια βραχνάδα;


Πολλοί ασθενείς έρχονται στο ιατρείο παραπονούμενοι για μία βραγχνάδα στη φωνή τους, που μπορεί να κρατάει πολύ καιρό
Βράγχος Φωνής ή βραχνή φωνή είναι η χαρακτηριστική μπάσα (χαμηλών συχνοτήτων) απόχρωση της φωνής ενός ανθρώπου, που μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια:
  • φωνητική κόπωση από κατάχρηση της φωνής ή φωνητικό τραυματισμό από μία απότομη πολύ δυνατή φωνή. Σε αυτή την περίπτωση προκαλείται μια υπεραιμία με συνέπεια την απώλεια της ελαστικότητας και της καλής σύγκλισης των φωνητικών χορδών. Αυτή η κατάσταση απαιτεί φωνητική ξεκούραση, ενυδάτωση, εισπνοές με υδρατμούς ευκαλύπτου, χαλαρωτικές μυϊκές ασκήσεις του λάρυγγα κλπ.  Επί μη υποχώρησης  απαιτείται ενδοσκοπικός έλεγχος για αποκλεισμό διαφόρων παθολογικών καταστάσεων.
  • λοίμωξη αναπνευστικού (κρυολόγημα) λόγω της προκαλούμενης οξείας φλεγμονής στις χορδές (χορδίτιδα) ή στο λάρυγγα( λαρυγγίτιδα)
  • χρόνια λαρυγγίτιδα που προκαλείται από ερεθιστικούς παράγοντες(κάπνισμα-αλκοόλ-πολύ καυτά φαγητά). Χρειάζεται προσοχή γιατί ενδέχεται να αποτελεί προ-καρκινική κατάσταση.
  • παρουσία στις φωνητικές χορδές οζιδίου, ή κύστης λόγω κακής χρήσης της φωνής
  • αλλοίωση των φωνητικών χορδών ή της κινητικότητας του λάρυγγα (καθήλωση) λόγω καρκίνου
  • μείωση της ελαστικότητας των φωνητικών χορδών και της ικανότητας στήριξης της φωνής σε προχωρημένη ηλικία (γήρας)
  • Θηλώματα HPV φωνητικών χορδών μετά από στοματογεννητική σεξουαλική επαφή. 
  • Λάθος χρήση της φωνής-ομιλία με τις νόθες φωνητικές χορδές κ.α
  • Φαρυγγολαρυγγικη παλινδρόμηση, λόγω της ανόδου όξινων γαστρικών υγρών στο επίπεδο του λάρυγγα και των χορδών.
Τι πρέπει να κάνουμε όταν εμφανιστεί ξαφνικά μια βραγχνάδα;
Εφόσον το βράγχος φωνής εμφανιστεί μαζί με κάποιο κρυολόγημα και υποχωρήσει σε λίγες ημέρες, συνήθως δεν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος. Στις περιπτώσεις αυτές βοηθούν πολύ η πόση νερού και οι εισπνοές υδρατμών, σε συνδυασμό με την ξεκούραση της φωνής.

Πότε μπορεί να είναι επικίνυνη μια βραγχνάδα και τι πρέπει να κάνουμε;
 Αν εμφανιστεί ξαφνικά μια βραγχνάδα και επιμένει πέραν της εβδομάδας, ιδιαίτερα σε καπνιστές, απαιτείται ενδοσκοπικός έλεγχος του λάρυγγα για αποκλεισμό κακοήθειας. Η προηγμένης τεχνολογίας εύκαμπτη βιντεοκάμερα Olympus πολύ υψηλής ανάλυσης και μεγάλης ευκρίνειας χάρη στην δυνατότητα μεγέθυνσης της εικόνας (zoom in) και ενίσχυσης της εικόνας σε 3 επίπεδα (inhance) είναι χρήσιμη στη διάγνωση ακόμα και πρώιμων προκαρκινικών βλαβών του λάρυγγα. Η εξέταση γίνεται εύκολα και ανώδυνα στο ιατρείο μέσα σε λίγα λεπτά.
  ΠΡΟΣΟΧΗ: Εφόσον, λοιπόν, εμφανιστεί μια βραγχνάδα που κρατάει πάνω από 7 ημέρες, τότε πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί σε ειδικό ΩΡΛ και μαλιστα με σύγχρονο ενδοσκοπικό τρόπο, προκειμένου να αποκλειστούν διάφορες καταστάσεις.

Τι μπορεί να σημαίνει εάν έχουμε ένα αίσθημα «κόμπου» στο λαιμό;
Τις πιο πολλές φορές είναι "αθώο" και οφείλεται σε ξηρότητα της ανώτερης αναπνευστικής οδού, λόγω αφυδάτωσης ή ερεθισμού, καθώς και σε  καταπόνηση σε συνθήκες φωνητικής κατάχρησης. Συνιστάται καλή ενυδάτωση και φωνητική ανάπαυση. Αρκετά συχνά μπορεί να είναι ψυχογενύς αιτιολογίας (stress). Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμπλέκονται παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, οπότε κρίνεται απαραίτητη η ενδοκρινολογική εξέταση.
 
Ποιες δυσκολίες έχουν οι επαγγελματίες της φωνής; 
Οι επαγγελματίες φωνής(τραγουδιστές-ηθοποιοί-εκφωνητές)  συχνά ζητούν ιατρική βοήθεια όταν αντιμετωπίζουν μια συγκεκριμένη δυσκολία στην εκφορά του λόγου ή στο τραγούδι. Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει, επίσης, η αλλαγή του τρόπου ζωής του επαγγελματία φωνής (περισσότερη ξεκούραση, αποφυγή καπνίσματος). Σε αρκετές  περιπτώσεις επίσης, απαιτείται  βελτίωση της φωνητικής τεχνικής, τόσο συνολικά όσο και στοχευμένα στο πρόβλημα, εφόσον βέβαια έχει αποκλειστεί κάποια παθολογία. 

 Ποια είναι η πιο σύγχρονη διαγνωστική μέθοδος για τα φωνητικά προβλήματα των επαγγελματιών;
Πολύ χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο για αυτές τις ομαδες ασθενών αποτελεί η εξέταση της φωνής με Στροβοσκόπηση. Η Στροβοσκόπηση είναι μια σύγχρονη και τελευταίας τεχνολογίας εξέταση της λειτουργίας της φωνής, που γίνεται από εξειδικευμένο Χειρουργό ΩΡΛ-Φωνίατρο.
Συγκεκριμένα, μέσω καταγραφής του βλεννογονικού κύματος των φωνητικών χορδών γίνεται ανάλυση της συχνότητας της φωνής (HZ) και αναλυτική μελέτη της παθολογίας των φωνητικών χορδών (κάλοι ή όζοι, πολύποδες, καθήλωση χορδών, δυσφωνία) 
     Η μέθοδος μπορεί να ελέγξει με λεπτομέρεια την ανάλυση της έντασης (dB) και της συχνότητας (Hz) της φωνής καθώς την ποιότητα της ταλάντωσης των φωνητικών χορδών , στοιχείο πολύ χρήσιμο για να αντιληφθούμε αν έχουμε σωστή ή λάθος τοποθέτηση της φωνής. Πιο συγκεκριμένα, σε συνέργεια με τον ενδοσκοπικό πύργο με κάμερα Storz, αναλύεται η ταλάντωση των φωνητικών χορδών-ποιοτικό στοιχείο  φώνησης και καταγράφονται αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες πάνω στην κίνηση των φωνητικών χορδών. Αναγνωρίζονται, έτσι, εύκολα και με απόλυτη ακρίβεια παθήσεις φωνητικών χορδών όπως οι όζοι ή κάλοι, που είναι σχεδόν αδύνατον να ανιχνευτούν με μια απλή ενδοσκόπηση λάρυγγα με κάμερα. Επίσης, διαγνώσκονται παθήσεις όπως οι πολύποδες χορδών, οι παχύνσεις (οίδημα Reintke) και η πολυποειδής εκφύλιση αυτών (καπνιστές). Aκόμα είναι δυνατόν να διαγνωστεί  η απαρχή μιας κακοήθειας του λάρυγγα που δε φαίνεται με κανένα άλλο τρόπο και που ξεκινά ως καθήλωση της μιας φωνητικής χορδής. εμποδίζοντας το ομαλό βλεννογονικό κύμα της χορδής.