Πως να προστατεύσετε τα αυτιά σας από τα καλοκαιρινά μπάνια;

Αρχική » Συμβουλές » Πως να προστατεύσετε τα αυτιά σας από τα καλοκαιρινά μπάνια;


Το καλοκαίρι, λόγω της ζέστης , της υγρασίας και της συχνής επαφής με το νερό, είναι πολύ συχνές οι εξωτερικές ωτίτιδες ή αλλιώς φλεγμονές του έξω ακουστικού πόρου. Όταν το νερό μπαίνει μέσα στο αυτί μας μπορεί να παρασύρει βακτήρια  ή μύκητες μέσα σε αυτό. Τις περισσότερες φορές το νερό βγαίνει εξω, το αυτί στεγνώνει και τα μικρόβια δε δημιουργούν πρόβλημα. Αλλά ορισμένες φορές το νερό παραμένει παγιδευμένο μέσα στον έξω ακουστικό πόρο , με συνέπεια  το δέρμα του να γίνεται υδαρές. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων, πού επιμολύνουν την περιοχή. Τα συνηθέστερα μικρόβια των ωτίτιδων είναι ο σταφυλόκοκκος, η ψευδομονάδα και διάφορα είδη μυκήτων που προκαλούν ωτομυκώσεις ή ωτομυκητιάσεις.
Ποια τα κυριότερα συμπτώματα :  Aρχικά δημιουργείται αίσθημα μπουκώματος στο αυτί ενώ μπορεί να συνυπάρχουν βαρηκοΐα και εμβοές. Στήν ωτίτιδα που προκαλείται από μύκητες (ωτομύκωση) αυτό που ενοχλεί πιο πολύ τον πάσχοντα είναι ο κνησμός (φαγούρα) που μπορεί να είναι βασανιστικός . Μπορεί ακόμα να αρχίσει να τρέχει ένα διαυγές υγρό πού αργότερα γίνεται γαλακτώδες ή και δύσοσμο κιτρινωπό. 
Ποια άτομα είναι πιο ευαίσθητα σε ερεθισμούς των αυτιών; ΄Οσοι έχουν ξεφλουδισμένα αυτιά (απολέπιση) με φαγούρα και άτομα με τη τάση να μαζεύουν πολύ κερί (κυψέλη) στον ακουστικό πόρο, καθώς και όσοι έρχονται σε συχνή επαφή με το νερό είναι πολύ πιθανό να πάσχουν από αυτί του κολυμβητή.
Τι πρέπει να κάνω αν νιώσω έντονο ερεθισμό ή πόνο στο αυτί; Αν στη διάρκεια των διακοπών μας πονέσει το αυτί, τότε το πρώτο που πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που δεν έχουμε άμεση πράσβαση σε γιατρό, είναι να αποφύγουμε κάθε επαφή με το νερό, γιατί αυτό θα επιδεινώσει πολύ την κατάσταση. Και αυτό διότι η υγρασία αποτελεί πολύ ευνοϊκό περιβάλλον για την εξάπλωση των μικροβίων.Έτσι, σε κάθε περίπτωση επαφής με το νερό ή πριν από το ντους ή το μπάνιο πρέπει να βουλώνουμε τα αυτιά με ειδικές ωτοασπίδες (ή με βαμβάκι και λάδι), που δεν επιτρέπουν την είσοδο του νερού μέσα σε αυτά. Επίσης, θα βοηθήσει πολύ να γίνει μια ενστάλλαξη σταγόνων οινοπνεύματος μέσα στο αυτί, με την προϋπόθεση πως δεν έχει τρυπήσει το τύμπανο. Για τη ωτομυκητίαση, η ενστάλαξη μυκοστατικών σταγόνων Canesten είναι πολύ αποτελεσματική. Όσον αφορά τη βακτηριακή ωτίτιδα ιδανική είναι η ενστάλαξη αντιβιοτικών σταγόνων με κορτιζόνη και η συγχορήγηση από το στόμα του κατάλληλου αντιβιοτικού. Βασική προϋπόθεση είναι η αποφυγή της επαφής με το νερό, ώστε να διατηρείται στεγνός ο ΕΑΠ (έξω ακουστικός πόρος).
Πως μπορώ να προλάβω την καλοκαιρινή ωτίτιδα; Ο καλύτερος τρόπος να προλάβουμε τη φλεγμονή του εξωτερικού ακουστικού καναλιού είναι η ενστάλαξη λευκού οινοπνεύματος μόλις νοιώσουμε ότι έχει παγιδευτεί νερό μέσα στο αυτί. Επίσης, έχει βρεθεί ότι βοηθούν πολύ οι ειδικές σταγόνες που χρησιμοποιούν οι κολυμβητές (dry ear) και πωλούνται στα φαρμακεία, καθώς έχουν αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθούν στην αφαίρεση του παγιδευμένου νερού από το αυτί. Ακόμα, όσοι έχουν τάση απολέπισης ακουστικού πόρου πρέπει προληπτικά να κάνουν χρήση spray Biogreen Oto, μέσα στα αυτιά τους για καλύτερη προστασία από πιθανές φλεγμονές. Τέλος, άτομα που έχουν την τάση να μαζεύουν πολύ κερί στα αυτιά καλό είναι να προσέρχονται στον ΩΡΛ για καθαρισμό πριν αρχίσει η κολυμβητική περίοδος.    
Τί πρέπει να κάνουμε όταν νιώθουμε πως έχει μπει νερό μέσα στα αυτιά μας;
Πολύ συχνά το καλοκαίρι μετά τα μπάνια παγιδεύεται νερό (από θάλασσα ή πισίνα) μέσα στα ακουστικά κανάλια και αυτό έχει σα συνέπεια να μας προκαλεί μια δυσάρεστη αίσθηση πληρότητας ή μπουκώματος μέσα στο αυτί μας. Ο καλύτερος τρόπος για να απομακρύνουμε το νερό από τα αυτιά είναι να γυρίσουμε το κεφάλι από τη μια πλευρά και να ενσταλλάξουμε ωτικές σταγόνες Dry Ear μέσα στο βουλωμένο αυτί και μετά να γυρίσουμε το κεφάλι από την άλλη πλευρά, ώστε να φύγει έξω το νερό και να πέσει κάτω με τη βαρύτητα. Προσοχή όταν συνυπάρχει και πόνος εκτός από το βούλωμα, γιατί σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρχει φλεγμονή του αυτιού και ενδέχεται οι σταγόνες Dry Ear να μας προκαλέσουν μεγάλη ενοχληση και αίσθημα καψίματος μέσα στο αυτί. Εάν, παρόλα αυτά, δούμε ότι το αυτί δεν ξεβουλώνει, τότε πρέπει να συμβουλευτούμε γιατρό γιατί μπορεί να συνυπάρχει κερί μέσα στο ακουστικό κανάλι- το νερό συνήθως φουσκώνει το κερί που ήδη έχουμε και προκαλεί ακομα χειρότερο βούλωμα του αυτιού. Σε αυτή την περίπτωση θα  χρειαστεί να κάνουμε καθαρισμό των αυτιών για να αφαιρεθεί το κερί μέσα από τα ακουστικά κανάλια και να ξεβουλώσουν τα αυτιά.