Πως να προλάβετε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες

Αρχική » Συμβουλές » Πως να προλάβετε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες


Προκειμένου για ασθενείς που πάσχουν από διαγνωσμένη αλλεργική ρινίτιδα, εκτός από την άμεση έναρξη ανοσοθεραπείας-απευαισθητιοποίησης , σε περίπτωση που ενοχοποιηθεί το συγκεκριμενο αλλεργιογόνο, υπάρχει και μια σειρά από γενικά μέτρα , θεραπευτικά και ιδίως προληπτικά , που πρέπει να ακολουθήσουμε, προκειμένου να περιοριστούν όσο περισσότερο  γίνεται τα ενοχλητικά συμπώματα της αλλεργίας. Εάν είναι γνωστό το είδος των αλλεργιογόνων και η ακριβής εποχή έναρξης της αλλεργίας, όπως όταν πρόκειται για την εποχιακή αλλεργία της άνοιξης, σε ένα συγκεκριμένο άτομο, μπορεί να ξεκινήσει η πρόληψη ή η ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων της αλλεργίας. Η πρόληψη της  εμφάνισης των συμπτωμάτων μπορεί να περιλαμβάνει επίσης τη μετακίνηση του ατόμου σε άλλες γεωγραφικές περιοχές με διαφορετική χλωρίδα και ανθοφορία. Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες προλαμβάνονται επιτυχώς με την ειδική ανοσοθεραπεία -απευαισθητοποίηση, είτε σε υπογλώσσιες σταγόνες είτε σε ενδορινκά σπρέυ , η οποία είναι μακροχρόνια και πιο ριζική αγωγή από τη φαρμακευτική.
Στην πρόληψη εκδήλωσης αλλεργιών, κυρίως των εποχιακών, συμβάλλει και η λήψη βιταμινών Α, C και E, του συνενζύμου Q10, του σεληνίου και φλαβονοειδών, που εμφανίζουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργική δράση. Επίσης, η κουερσετίνη καλό θα ήταν να λαμβάνεται τουλάχιστον για ένα μήνα πριν από την αναμενόμενη έξαρση των συμπτωμάτων της εποχιακής αλλεργίας, καθώς και καθ’ όλη τη διάρκειά της. Η λήψη βιταμινών του συμπλέγματος Β και της βιταμίνης D συμβάλλει, εκτός των άλλων, στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και, βάσει πρόσφατων μελετών, προλαμβάνει και την εκδήλωση του βρογχικού αλλεργικού άσθματος. Η βρωμελαΐνη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (EPA/DHA), μέσω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους, τείνουν να μειώνουν τα συμπτώματα της αλλεργίας, ενώ φαίνεται να δρουν και προληπτικά, εμποδίζοντας την εκδήλωσή της.
Με ποιο τρόπο μπορούμε να περιορίσουμε την επαφή με τα αλλεργιογόνα;
-αποφεύγουμε την άμεση επαφή με τη γύρη
-δεν ανοίγουμε τα παράθυρα
-δεν αερίζουμε σε εξωτερικούς χώρους τα κλινοσκεπάσματα
-αποφεύγουμε τα εξοχικά μέρη
-δεν ασχολούμαστε την κηπουρική
-όταν κυκλοφορούμε με μηχανή πρέπει να φοράμε πάντα κράνος που να καλύπτει την μύτη και το στόμα..
-αποφεύγουμε να ανοίγουμε  τα παράθυρα στο αυτοκίνητο
-χρησιμοποιούμε aircondition με φίλτρα στο αυτοκίνητο και το σπίτι

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η χρήση της μάσκας περιορίζει σε πολύ σημαντικό βαθμό την επαφή του ρινικού βλεννογόνου με τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα (γύρεις, σκόνη κ.α) και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των συμτωμάτων στο αλλεργικό άτομο.