Πως γίνεται η διάγνωση και αξιολόγηση της κακοσμίας
Η διάγνωση της κακοσμίας γίνεται με τη δοκιμασία εκπνοής του εξεταζόμενου πρώτα από τη μύτη με το στόμα κλειστό, έπειτα από το στόμα με τη μύτη κλειστή και τέλος από τη μύτη και το στόμα μαζί και ανάλογα αξιολογείται αν πρόκειται για κατάσταση από πρόβλημα στη μύτη, στο στόμα ή στο ρινοφάρυγγα.Ποια είναι τα πιο συχνά αίτια κακοσμίας
Οδοντιατρικές - στοματολογικές καταστάσεις: κακή στοματική υγιεινή, ακίνητες οδοντοστοιχίες, περιοδοντίτιδα, οξεία νεκρωτική ουλίτιδα, κάπνισμα , ξηροστομία, μυκητιάσεις βλεννογόνου κλπ- ΩΡΛ παθήσεις: χρόνια ιγμορίτιδα, χρόνια κρυπτική αμυγδαλίτιδα, φλεγμαίνουσες αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), πολύποδες ρινός, χρόνια ρινίτιδα, κακοήθεια ρινοφάρυγγα ή λάρυγγα.
- Γαστρεντερολογικά αίτια: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση(ΓΟΠ), κύστη ρινοφάρυγγα, οισοφαγικό εκκόλπωμα, γαστρικό έλκος, γαστρίτιδα κ.α
- Παθολογικες καταστάσεις: σακχαρώδης διαβήτης, κίρρωση ήπατος, αλκοολισμός, ασιτία, βρογχίτιδα , πνευμονία
- Ψυχογενής κακοσμία: Σχιζοφρένεια , σωματοποιημένο άγχος , επιληψία κροταφικού λοβού
- Συχνή κατανάλωση διαφόρων τροφών (σκόρδο, κρεμμύδι, μπαχαρικά) ή αλκοόλ.
Πως γίνεται η θεραπεία της κακοσμίας - Ο ρόλος των υπέρηχων στην περίπτωση που αυτή οφείλεται στις αμυγδαλές
Η θεραπεία της κακοσμίας είναι αιτιολογική, έχει να κάνει,δηλαδή, με το αίτιο που διαγιγνώσκεται από το γιατρό κατά την εξέταση του ασθενούς που πάσχει. Ενώ σε περιστατικά που δεν ανευρίσκεται σαφές αίτιο, βοηθούν πολύ τα στοματικά διαλύματα με αρωματικά αιθέρια έλαια ή η μαστίχα της Χίου.Στην περίπτωση που το αίτιο της κακοσμίας είναι η κρυπτική αμυγδαλίτιδα, δηλαδή η αμυγδαλή εμφανίζει επάνω στην επιφάνεια της κρύπτες (σαν τρύπες), οι οποίες μαζεύουν κατάλοιπα τροφών τα οποία σαπίζουν, η ιδανική θεραπεία είναι η κρυπτόλυση με χειρουργικούς υπερήχους. Οι υπέρηχοι μέσω ειδικής ακίδας-κεφαλής , εισχωρούν μέσα στις αμυγδαλικές κρύπτες, όπου κατακρατούνται τα τροφικά βύσματα και τις καταργούν, ομογενοποιώντας με αυτό τον τρόπο την επιφάνεια της αμυγδαλής, κάνοντας ταυτόχρονα αποστείρωση και βιολογικό καθαρισμό των αμυγδαλών. Επιτυγχάνεται,με αυτό τον τρόπο και ένας προληπτικός καθαρισμός της αμυγδαλής, ώστε να μην παγιδεύονται πια τα κατάλοιπα από τις τροφές.