Διάγνωση αιτίων άπνοιας


   
       
              Πρώτα απ' όλα, γίνεται  μια  πολύ προσεκτική λήψη του ιστορικού του πάσχοντος από ροχαλητό ή άπνοιες, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες για τις συνήθειες (κάπνισμα-ώρα τελευταίου γεύματος κ.α), την πιθανή αγωγή, τη στάση του ύπνου, τον τρόπο ζωής του κλπ.
Στη συνέχεια, διεξάγεται η εξέταση με υψηλής ευκρίνειας βιντεο-κάμερα  για το ανατομικό πρόβλημα (σταφυλή ,καμάρες, αμυγδαλές , διάφραγμα, κόγχες, κρεατάκια) που είναι υπεύθυνο για το ροχαλητό ή και την άπνοια. Η τελευταίας τεχνολογίας εύκαμπτη βιντεο-κάμερα Olympous χάρη στη πολύ μικρή διάμετρο (μόλις 3,2 χιλιοστά) εξασφαλιζει την εύκολη, ανώδυνη και ταχύτατη διάβαση ολόκληρου του  ανώτερου αεραγωγού από την είσοδο της μύτης μέχρι και τη γλωττίδα του λάρυγγα και την είσοδο της τραχείας χωρίς να χάνεται η συνέχεια των ανατομικών στοιχείων , αφού γίνεται σε μία και ενιαία διάβαση. Επίσης, χάρη στο ειδικό υδρόφιλο περίβλημα και τη μαλακή της σύσταση , η βιντεοκάμερα γλυστράει πιο εύκολα κατά τη δίοδό της από τα μαλακά μόρια του αεραγωγού κάνοντας έτσι την εξέταση εντελώς ανώδυνη. Η εξέταση απαιτεί μόνο μια πολύ ήπια τοπική αναισθησία  στη μύτη με τολύπιο βάμβακος εμποτισμένο με ξυλοκαίνη. Ανάλογα με τα ευρήματα της εξέτασης ο γιατρός ενημερώνει τον εξεταζόμενο για τη δυνατότητα θεραπείας των ανατομικών αιτίων του ραχαλητού ή της άπνοιας με τις πιο σύγχρονες  χειρουργικές μεθόδους μεθόδους.Tα συνηθέστερα ανατομικά εμπόδια που είναι υπεύθυνα για τη στένωση του αεραγωγού προδιαθέτοντας στην εμφάνιση του ροχαλητού και της άπνοιας είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος , η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, οι υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), οι υπερμεγέθεις αμυγδαλές και κυρίως  η υπερτροφική σταφυλή και οι στενές καμάρες της υπερώας.


   Σημαντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία, ο κοντός και παχύς λαιμός, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο, τα βαρειά και πλούσια σε λιπαρά γεύματα λίγη ώρα πριν την κατάκλιση, η ύπτια θέση του σώματος στη διάρκεια του ύπνου και η κατανάλωση ηρεμιστικών ,αντικαταθλιπτικών ή υπνωτικών ουσιών.

Η εξέταση με εύκαμπτο ενδοσκόπιο μπορεί να συνδυαστεί με τη δοκιμασία μέγιστης εισπνευστικής προσπάθειας (Muller) σε καθιστή ή ύπτια θέση που δίνει περισσότερες πληροφορίες για τα επίπεδα απόφραξης του ανώτερου αεραγωγού, καθώς ιδιαίτερα σε σοβαρά αποφρακτικά απνοϊκά σύνδρομα υπάρχουν παραπάνω από 1 επίπεδα απόφραξης.Όταν υπάρχει απόφραξη στο επίπεδο της επιγλωττίδας (ευκίνητη επιγλωττίδα) ή στο επίπεδο του λάρυγγα (μη εμφανής κατά την εγρήγορση λαρυγγομαλακία) και σε περιπτώσεις αποτυχίας των συνήθων θεραπευτικών πρακτικών, τότε έχει ένδειξη η Ενδοσκόπηση ύπνου-drug induced sleep endoscopy (DISE) . H εξέταση πρέπει να εκτελεστεί σε ειδικό κέντρο με υποβοηθούμενη αναισθησία και είναι χρήσιμη για την αναγνώριση των επιπέδων απόφραξης χαμηλότερα από το επίπεδο του υποφάρυγγα και ειδικά στο λάρυγγα και στην επιγλωττίδα. 

  Σε περίπτωση που υπάρχει υποψία παρουσίας επεισοδίων υπνικής άπνοιας, τότε μπορεί άμεσα να προμηθευτεί ο ασθενής τη συσκευή Snore-Check, ώστε να υποβληθεί το ίδιο κιόλας βράδυ σε ηχόγραμμα -μελέτη ψηφιακής καταγραφής ύπνου. Τα αποτελέσματα αναλύονται από το Ιατρικό Κέντρο Μελέτης Ύπνου-Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και κοινοποιούνται στον εξεταζόμενο την επόμενη κιόλας ημέρα. Το ηχόγραμμα Snore-Check χρησιμεύει για screening test, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αναγκαιότητα διεξαγωγής πλήρους Πολυσωματογραφικής  Μελέτης Ύπνου σε περιπτώσεις που υπάρχει η υπόνοια σοβαρού συνδρόμου απνοιών.