Διάγνωση-Αίτια ροχαλητούΠου οφείλεται το ροχαλητό;
 Το ροχαλητό προκαλείται από τον κραδασμό των μαλακών μορίων του φάρυγγα κατά τη δίοδο του αέρα και κυρίως της σταφυλής, της υπερώας και των αμυγδαλών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν ροχαλίζουμε, γιατί ο μυϊκός τόνος κρατάει τις παραπάνω δομές σε σταθερή κατάσταση, ενώ κατά τον ύπνο η χαλάρωση των μυών του φάρυγγα είναι υπεύθυνη για την ταλάντωση κυρίως της σταφυλής. Τα κυριότερα ανατομικά εμπόδια που μπορούν να προκαλέσουν στένωση της ανώτερης αναπνευστικής οδού και κατά συνέπεια και ροχαλητό είναι η σκολίωση του διαφράγματος και οι υπερτροφικές κόγχες στη μύτη, οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κοινώς κρεατάκια) στο ρινοφάρυγγα, οι υπερτροφικές αμυγδαλές, η υπετροφική ή μακριά σταφυλή και οι στενές καμάρες στη μαλθακή υπερώα.


Πως γίνεται η διάγνωση των αιτίων του ροχαλητού στο ιατρείο;
  Η κάθε περίπτωση του ροχαλητού ή και αποφρακτικής άπνοιας είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή. Επίσης, τις πιο πολλές φορές το ροχαλητό είναι πολυπαραγοντικό, όσον αφορά την αιτιολογία του, δηλαδή εμπλέκονται περισσότερα από ένα αίτια στη διάγνωσή του. Σε κάθε περίπτωση, για την ακριβή αιτιολογική διάγνωση της άπνοιας ή του ροχαλητού πρέπει να προηγηθεί η κατάλληλη εξέταση στο εξειδικευμένο ΩΡΛ ιατρείο, η οποία περιλαμβάνει λήψη λεπτομερέστατου ιστορικού και εξέταση με εύκαμπτο βιντεο-ρινολαρυγγοσκόπιο, που διαβαίνει ολόκληρο τον ανώτερο αεραγωγό του αναπνευστικού από την είσοδο της ρινός μέχρι και τις φωνητικές χορδές του λάρυγγα και την αρχή της τραχείας. Η εξέταση με εύκαμπτο Βιντεο-ρινολαρυγγοσκόπιο είναι υψηλής τεχνολογίας, γίνεται πολύ εύκολα στο ιατρείο μέσα σε 5 λεπτά και είναι πολύ καλά ανεκτή από τον ασθενή. Πρόκειται για εύκαμπτη βιντεο-κάμερα και όχι για απλή οπτική ίνα, η οποία ακλουθώντας τη ροή του αέρα χάρη στο αεροδυναμικό της σχήμα, δείχνει ακριβώς το ανατομικό εμπόδιο που δυσχεραίνει τη δίοδο του αέρα. Έτσι, έχουμε μια πληρέστατη εικόνα για τα αίτια του ροχαλητού, που είναι και το πιο ουσιαστικό βήμα για την αποτελεσματική του αντιμετώπιση. 
 
 


Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες του ροχαλητού; Οι άνδρες είναι γνωστό ότι ροχαλίζουν συχνότερα από ότι οι γυναίκες, λόγω διαφορετικής κατανομής του λίπους. Επίσης, οι ηλικιωμένοι ροχαλίζουν συχνότερα, διότι ο μυϊκός τόνος των μυών του φάρυγγα, της σταφυλής και της υπερώας μειώνεται με την ηλικία, με συνέπεια τη σύμπτωση των τοιχωμάτων της αναπνευστικής οδού.
Ακόμα, τα παχύσαρκα άτομα με κοντό λαιμό είναι πιο επιρρεπή στο ροχαλητό. Υπάρχει άμεση σχέση της εκδήλωσης του ροχαλητού με την κατανάλωση αλκοόλ, λόγω της χαλάρωσης που αυτό προκαλεί στους ιστούς του φάρυγγα, με επακόλουθο τη σύμπτωση των τοιχωμάτων του φάρυγγα και την απόφραξή του, καθώς και με τη χρήση υπναγωγικών ουσιών.
Τέλος, έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση πολλών καφέδων και τσιγάρων ημερησίως ευνοεί την πρόκληση ροχαλητού.
Τα κυριότερα συμπτώματα του ροχαλητού είναι ο ανήσυχος ύπνος, οι πρωινοί πονοκέφαλοι, το υπερβολικό αίσθημα κόπωσης το πρωί, η ασυνήθιστη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η νωθρότητα, οι διαταραχές της συγκέντρωσης και της προσοχής, η πτώση της απόδοσης και οι συχνές αλλαγές του συναισθήματος.
 
Πως είναι δυνατό να προληφθεί το ροχαλητό; 
Το ροχαλητό μπορεί να προληφθεί όταν από τη στιγμή που πρωτοεμφανιστεί γίνει προσεκτική έρευνα ανεύρεσης και αντιμετώπισης των αιτιών του στο ΩΡΛ Ιατρείο. Ιδιαίτερη αξία έχει η απώλεια σωματικού βάρους στους πάσχοντες που είναι παχύσαρκοι.
Η αποφυγή κατανάλωσης οινοπνεύματος, υπνοηρεμιστικών ουσιών και ο περιορισμός του καπνίσματος είναι επίσης ουσιώδη. Άλλοι τρόποι πρόληψης είναι η συχνή σωματική άσκηση, η σωστή στάση και η χρήση κατάλληλου στρώματος και μαξιλαριού στον ύπνο και η αποφυγή λήψης μεγάλων γευμάτων πριν από την κατάκλιση. Η χρήση των ρινικών διευρυντήρων που πωλούνται στα φαρμακεία λίγο φαίνεται ότι βοηθάει και μάλιστα μόνο στις περιπτώσεις που το ροχαλητό οφείλεται σε ρινική απόφραξη.

Πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνο το ροχαλητό;Πως μπορεί να ελεγχθεί αυτό;
 Σε περίπτωση που αυτό συνοδεύεται από διαπιστωμένα επεισόδια άπνοιας, δηλαδή διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, τότε υπάρχει ο κίνδυνος το ροχαλητό να αποτελεί το σύπμτωμα και να ανήκει σε ένα γενικότερο σύνδρομο που λέγεται Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας (ΣΥΑ) – “Sleep apnea syndrome”. Το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς και είναι απειλητικό ακόμα και για την ίδια του τη ζωή, καθώς εμπλέκεται με υπέρταση, στεφανιαία νόσο και αρρυθμίες. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να διαπιστωθεί εάν ο ασθενης εμφανίζει άπνοιες ή όχι είναι να υποβληθεί σε Πολυσωματογραφική Μελέτη Ύπνου, η οποία θα καταδείξει με ακρίβεια αν υπάρχουν άπνοιες , τη διάρκειά τους , τον αριθμό τους για κάθε ώρα ύπνου(δείκτης απνοιών -υποπνοιών ΑΗΙ) καθώς και άλλες σημαντικές παραμέτρους , όπως πόσο πέφτει ο κορεσμός του οξυγόνου (SaO2) , μέτρηση καρδιακού παλμού, αφυπνίσεις,αρρυθμίες και ταχυκαρδίες ή βραδυκαρδίες, νυχτερινές αφυπνίσεις.Για τη διάγνωση και διερεύνηση του Συνδρόμου Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας , εφαρμόζεται τελευταία η έξυπνη μελέτη ύπνου στο σπίτι με τη συσκευή Snore-Check Olympus. Πρόκειται για ένα υψηλής τεχνολογίας ψηφιακό κασετόφωνο με δυνατότητα ψηφιακής ανάλυσης καταγραφής του ήχου, που το παίρνει ο ασθενής στο σπίτι του. Είναι πολύ βολικό και εύκολο στην εφαρμογή του, καθως συνδέεται με ένα αυτοκολλητο στο στήθος ή με ένα κλιπ στο πέτο της μπλούζας του ασθενούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κοιμάται αναπαυτικά ο ασθενής , πράγμα που είναι απαραίτητο για να είναι αξιόπιστη η μελέτη ύπνου. Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων της μελέτης του ύπνου γίνεται σε ειδικό κέντρο απνοιών -Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και ανακοινώνεται στον ασθενή σε 2 μόλις ημέρες. Η ψηφιακή ανάλυση του ηχογράμματος δίνει απαντήσεις για το εάν υπάρχουν άπνοιες ή όχι, τη διάρκεια των απνοιών, την ένταση του ροχαλητού, καθώς και τον αριθμό των επεισοδίων της άπνοιας για κάθε ώρα ύπνου-δείκτης απνοιών ΑΗΙ. Χρησιμεύει δε ως Screening Test προκειμένου να αξιολογηθεί η αναγκαιότητα μιας πλήρους Πολυσωματογραφικής Μελέτης Ύπνου. 
           Πλεονεκτήματα μελέτης ύπνου με συσκευή snore-check :
1.Είναι εντελώς ανώδυνη εξέταση και πολύ βολική για τον ασθενή.
2.Έχει πολύ μεγάλη αξιοπιστία. 
3.Γίνεται στο σπίτι και έτσι δε χρειάζεται ο ασθενής να εισαχθεί στο Νοσοκομείο.
4.Είναι πολύ πιο χαμηλού κόστους από τη μελέτη ύπνου σε Κλινική ή Νοσοκομείο.
5. Βοηθά να γίνει και διάγνωση του αιτίου της άπνοιας και του ροχαλητού, εάν δηλαδή οφείλεται σε πρόβλημα της ρινικής περιοχής ή της περιοχής του φάρυγγα και της υπερώας, χάρη στην ψηφιακή ανάλυση του ηχογράμματος. Αυτό συνεπάγεται τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό της χειρουργικής επέμβασης.

Συνήθη Προβλήματα


Ροχαλητό-Είναι πάντα αθώο;

Συνήθεις Θεραπείες


Θεραπεία ροχαλητού