Κακοσμία στοματος


Η  κακοσμία (χαλίτωση) είναι η άσχημη μυρωδιά της εκπνοής κάποιου ανθρώπου, που γίνεται αντιληπτή από κάποιον άλλο. Συνήθως ο ίδιος ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα.Πρόκειται για μια δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι πέραν της κοινωνικής απομόνωσης, στην οποία μπορεί να οδηγηθεί ο ασθενής, μπορεί να κρύβει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.


Πως γίνεται η διάγνωση της κακοσμίας;
Η διάγνωση της κακοσμίας γίνεται με τη δοκιμασία εκπνοής του ασθενούς πρώτα από τη μύτη με το στόμα κλειστό, έπειτα από το στόμα με τη μύτη κλειστή και τέλος από τη μύτη και το στόμα μαζί και ανάλογα αξιολογείται αν πρόκειται για κατάσταση από πρόβλημα στη μύτη, στο στόμα ή στο ρινοφάρυγγα.


Ποια είναι τα πιο συχνά αίτια κακοσμίας;
Οδοντιατρικές - στοματολογικές καταστάσεις: κακή στοματική υγιεινή, ακίνητες οδοντοστοιχίες, περιοδοντίτιδα, οξεία νεκρωτική ουλίτιδα, κάπνισμα , ξηροστομία, μυκητιάσεις βλεννογόνου κλπ
  • ΩΡΛ παθήσεις: χρόνια ιγμορίτιδα, χρόνια κρυπτική αμυγδαλίτιδα, φλεγμαίνουσες αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), πολύποδες ρινός, χρόνια ρινίτιδα, κακοήθεια ρινοφάρυγγα ή λάρυγγα.
  • Γαστρεντερολογικά αίτια: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), κύστη ρινοφάρυγγα, οισοφαγικό εκκόλπωμα, γαστρικό έλκος, γαστρίτιδα κ.α
  • Παθολογικες καταστάσεις: σακχαρώδης διαβήτης, κίρρωση ήπατος, αλκοολισμός, ασιτία, βρογχίτιδα , πνευμονία
  • Ψυχογενής κακοσμία: Σχιζοφρένεια , σωματοποιημένο άγχος , επιληψία κροταφικού λοβού
  • Ενδοκρινολογικά αίτια: υποβιταμιναιίες (D3, Β12) ή ηλεκρτολυτικές διαταραχές
  • Συχνή κατανάλωση διαφόρων έντονων τροφών (σκόρδο, κρεμμύδι, μπαχαρικά) ή αλκοόλ.


Τι σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας μπορεί να κρύβει η κακοσμία; 
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά την εξέταση στο ΩΡΛ ιατρείο, όπου πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κακοήθειας ειδικά από λάρυγγα, το φάρυγγα και το ρινοφάρυγγα, με ειδική εξέταση με εύκαμπτο ενδοσκόπιο με βιντεοκάμερα. Επίσης, αναγκαία πολλές φορές είναι και μία Αξονική ή Μαγνητική Τομογραφία τραχήλου ή σπλαγχνικού κρανίου για τον αποκλεισμό κακοήθειας από τα ιγμόρεια και τον τράχηλο.


Πως γίνεται η θεραπεία της κακοσμίας; - Ο ρόλος των υπέρηχων στην περίπτωση που αυτή οφείλεται στις αμυγδαλές
Η θεραπεία της κακοσμίας είναι αιτιολογική, έχει να κάνει,δηλαδή, με το αίτιο που διαγιγνώσκεται από το γιατρό κατά την εξέταση του ασθενούς που πάσχει. Εάν το αίτιο προέρχεται από το ρινοφάρυγγα, η θεραπεία είναι τοπική καυτηρίαση της περιοχής με τολύπιο βάμβακος εμποτισμένο με Χλωριούχο Ψευδάργυρο. Εφόσον δεν ανευρίσκεται κανένα σαφές αίτιο, έχει βρεθί ότι βοηθούν πολύ τα στοματικά διαλύματα με αρωματικά αιθέρια έλαια ή η μαστίχα της Χίου.


Ποιος είναι ο ρόλος των υπέρηχων στην περίπτωση που η κακοσμία οφείλεται στις αμυγδαλές;
Στην περίπτωση που το αίτιο της κακοσμίας είναι η κρυπτική αμυγδαλίτιδα, δηλαδή η αμυγδαλή εμφανίζει επάνω στην επιφάνεια της κρύπτες (σαν τρύπες), οι οποίες μαζεύουν κατάλοιπα τροφών τα οποία σαπίζουν, η ιδανική θεραπεία είναι η κρυπτόλυση με χειρουργικούς υπερήχους. Οι υπέρηχοι μέσω ειδικής ακίδας-κεφαλής , εισχωρούν μέσα στις αμυγδαλικές κρύπτες, όπου κατακρατούνται τα τροφικά βύσματα και τις καταργούν, ομογενοποιώντας με αυτό τον τρόπο την επιφάνεια της αμυγδαλής, κάνοντας ταυτόχρονα αποστείρωση και βιολογικό καθαρισμό των αμυγδαλών. Επιτυγχάνεται, με αυτό τον τρόπο και ένας προληπτικός καθαρισμός της αμυγδαλής, ώστε να μην παγιδεύονται πια τα κατάλοιπα από τις τροφές. Η επέμβαση κρυπτόλυσης των αμυγδαλών με Υπερήχους γίνεται εύκολα,  γρήγορα, χωρίς γενική αναισθησία και είναι σχετικά ανώδυνη, ενώ σε περίπτωση υπερτροφικών αμυγδαλών μπορεί να συνδυαστεί και με συρρίκωση του μεγέθους των αμυγδαλών-Αμυγδαλόλυση.